Nieuw wachtwoord aanvragen

Autovakantie Frankrijk

Wat heb je verplicht nodig?
w zoekresultaten
17/06/2020

Wat moet je verplicht bij hebben in de auto in Frankrijk?

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk? Houdt er dan rekening mee dat je een aantal dingen verplicht moet meenemen zoals bijvoorbeeld een fluovest. Hieronder vind je alle verplichtingen op een rijtje voor een autovakantie naar Frankrijk.

Verplicht in de wagen

 • Gevarendriehoek 
  Net zoals in België en Nederland is het verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Het gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als het plaatsen ervan geen gevaar oplevert. Het is verboden een gevarendriehoek te plaatsen op snelwegen (autoroutes).

 • Veiligheidshesje of fluovest
  Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht er één te dragen bij pech of ongeval. Het veiligheidshesje moet worden bewaard op een goed bereikbare plaats. Het is aangeraden voor alle inzittenden van de wagen een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten in Europa voldoen aan volgende vereisten: fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen.

Niet verplicht in de wagen in Frankrijk

 • Alcoholtest
  Sinds mei 2020 is een alcoholtest niet meer verplicht in de auto.
 • EHBO
  Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht.

Niet verplicht maar aangeraden

 • Reservelampen
  Als er een lamp kapot gaat, moet je die onmiddellijk vervangen. Je kan dus best reservelampen meenemen voor tenminste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers. Tenzij jouw wagen is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
 • Reservewiel
  Rijden met een beschadigd wiel is verboden en wordt beboet. Je wordt aangeraden een reservewiel mee te nemen en het nodige gereedschap om een band te verwisselen.
 • Huurauto
  Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en veiligheidshesje) in de auto aanwezig is.
 • Reservebril 
  Als brildrager kan je best een reservebril meenemen. Dit is niet verplicht in Frankrijk maar je kan maar beter je voorzorgen nemen.