Nieuw wachtwoord aanvragen

File vermijden

op vakantie in Frankrijk
w zoekresultaten
17/06/2020

File vermijden op vakantie naar Frankrijk

Iedereen probeert op zijn manier aan de vakantiedrukte richting het zuiden te ontsnappen. Hoe kun je het best de files in Frankrijk vermijden?

Vertrek op zondag

De ideale vertrekdag om files te vermijden is zondag! Veel vakantieverblijven zoals gîtes of vakantiewoningen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Daarom is het op vrijdag en zaterdag veel drukker in de richting van Zuid-Frankrijk.

Vertrek voormiddag

Als je om 9 uur in Antwerpen vertrekt richting Provence, dan kom je op de grootste knelpunten aan omstreeks 15 uur. De meeste files in Frankrijk beginnen op te lossen rond 13 uur. Dus als je wat geduld hebt en je pas rond 12 uur vertrekt, zal je de grootste files vermijden.

Rijdt niet ‘s nachts

’s Nachts rijden is voor vele mensen geen aangename bezigheid. Voor heel wat mensen is het zelfs af te raden. Als je het toch wil doen, moet je weten dat ook dit niet altijd de beste optie is als je files wil vermijden. Je komt dan aan op de knelpunten in het zuiden op het moment dat de ochtendfiles zich aan het vormen zijn. Uiteindelijk kom je op je vakantiebestemming aan met een slaaphoofd en moet je wellicht je eerste dag daar in bed doorbrengen.

Onderweg overnachten helpt niet

Wie onderweg een overnachting boekt, riskeert net het langst in de file te staan. Vooral wanneer men op vrijdag na het werk vertrekt en dan in de avondspits terechtkomt. Op zaterdagmorgen vertrekt men meestal na een uitgebreid ontbijt en komt men opnieuw op de grote knelpunten in de file terecht die daar intussen al gevormd is. Files vermijden is op deze manier dus niet ideaal.
Een groot pluspunt is natuurlijk wel dat je op deze manier met een fris hoofd aan je vakantie kan beginnen!

De beste vertrektijden naar Frankrijk

De beste vertrektijden om op vakantie te vertrekken naar Frankrijk zijn

  • Vrijdag: na 21 uur
  • Zaterdag: vanaf 9 uur
  • Zondag: hele dag

Rode en zwarte weekends

De drie laatste weekends van juli zijn de drukste weekends. Vooral op zaterdag geldt vaak ‘code rood’. De echt te mijden weekends zijn het eerste en tweede weekend van augustus, waar op zaterdag vaak zelfs ‘code zwart’ wordt voorspeld in Frankrijk.  En het derde weekend van augustus is het ook nog heel druk (code rood).

Zonder zorgen met je wagen naar Frankrijk

Zorg dat je met een gerust hart op vakantie kan vertrekken en neem een goeie pechverhelping voor het buitenland. En check op voorhand steeds je bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof, enz. Of maak tijdig een afspraak met je garage voor een vakantie check-up van je wagen.

Prettige vakantie!