Nieuw wachtwoord aanvragen

Bagage inladen

autovakantie Frankrijk
w zoekresultaten
17/06/2020

Hoe je bagage inladen voor je autovakantie naar Frankrijk?

Ga je met de wagen op vakantie naar Frankrijk dan heb je je mogelijk al afgevraagd of je bagage wel allemaal in je wagen past. Je kan dit vooraf best even testen, zodat je de dag waarop je vertrekt niet voor een onaangename verrassing komt te staan en je partner moet thuislaten 😉

Blijkt je wagen inderdaad te klein te zijn, dan heb je nog voldoende tijd om de optie te bekijken van een dakkoffer te huren of kopen of zelfs om een grotere wagen te huren.

Maak je wagen leeg en poets het interieur

Niets zo onaangenaam als op vakantie te moeten vertrekken in een vuil interieur. Zorg er voor dat je voorruit en achteruitkijkspiegels goed gereinigd zijn, zodat je een zo goed mogelijk zicht hebt op de weg.

In welke volgorde inladen?

Een auto kan maar een beperkt gewicht dragen. Een standaard gezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer vijfhonderd kilo. Bij een break kan dat oplopen tot zeshonderd kilo en een grote monovolume tot zevenhonderd kilo. Het maximale laadvermogen hangt af van model tot model. Je vindt deze informatie in het instructieboekje of op het gelijkvormigheidsattest. Het gewicht van jezelf en je passagiers moet je ook meerekenen.

Plaats alle grote stevige valiezen als eerste in de wagen en vul verder op met soepele zakken en tassen. Breekbare spullen kan je best verpakken in kleding, handdoeken of beddengoed. Niet vergeten dat je aan sommige belangrijke dingen meteen aan moet kunnen. Zoals fluovesten, krik, reserveband, EHBO-kit, zaklamp, deken, water, enz.

Hou het veilig!

Denk op voorhand goed na over wat je echt nodig hebt en wat je kunt missen. Dat zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een betere veiligheid. Een te zwaar geladen wagen heeft een minder stabiele wegligging. Daarnaast verbruik je ook meer brandstof en wordt de motor zwaarder belast waardoor die sneller oververhit kan raken.

Leg de zwaarste voorwerpen zo veel mogelijk onderaan en zo dicht mogelijk bij de wielen. Verdeel het gewicht tussen de linkse en rechtse kant. Gooi geen losse voorwerpen in de koffer, maar stop ze in grote reistassen. Zo heb je minder werk om alles weer uit te laden.

Leg zo weinig mogelijk handbagage of losliggende spullen in de passagiersruimte. Bij een ongeval of paniekstop worden dat projectielen. Zorg voor een scheidingsnet tussen de bagage- en passagiersruimte als je geen afgesloten kofferruimte hebt.

Neem niet te veel voeding mee en koop eten ter plaatse. Heel wat producten zijn in het buitenland trouwens goedkoper dan bij ons.

Dakkoffer voorzien?

  1. Plaats de dakkoffer in het midden van je wagen. Het mag misschien gemakkelijker zijn om hem aan de rand te plaatsen, maar dat is niet goed voor de wegligging.
  2. Gebruik de dakkoffer alleen voor lichtere voorwerpen. Steek zware spullen in je autokoffer, zo blijft het zwaartepunt van je auto lager. Verdeel vervolgens het gewicht over de hele lengte van de dakkoffer en leg de zwaarste objecten in de buurt van de dragers. Hou rekening met het maximumgewicht.
  3. Zorg dat de lading niet kan bewegen. Steek er desnoods handdoeken of kleding tussen.
  4. Doe de dakkoffer op slot en kijk bij elke stop na of hij nog stevig vast staat.
  5. Hou er rekening mee dat je auto hoger is dan je gewend bent, zeker in ondergrondse parkings of bij lage bruggetjes.